Prima recyclebaar

Drankenkartons zijn een kwalitatief goed te recyclen verpakking. Daarom wordt in Europa inmiddels al zo’n 43% (EU + Zwitserland + Noorwegen, 2014) van de drankenkartons die op de markt gebracht worden gerecycled.

De techniek

In de 25 Europese recyclingfabrieken worden de kartonvezels van het PE en aluminium laagje gescheiden. De papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclingproces wordt ingezet in de papierindustrie. Daarmee vormt zij de grondstof voor onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en tissuepapier.
 
Ook het polyethyleen en aluminium wordt teruggewonnen en gebruikt als zuivere grondstof voor allerlei producten als kratten, emmers, pannen, koffiepotten en aluminium buizen. In sommige fabrieken worden PE en aluminium niet gescheiden en samen verwerkt tot granulaat en in enkele gevallen nog ingezet als energiebron voor elektriciteitscentrales en cementovens. In dit laatste geval dient het aluminium als bindmiddel in de cement.
 

 

Recycling in Europa

In Europa worden de drankenkartons in vrijwel alle landen gescheiden ingezameld en gerecycled. Duitsland en België laten zien dat hier na verloop van tijd hele goede resultaten mee te boeken zijn. In deze landen worden respectievelijk 75 en 89 procent van de drankenkartons gerecycled. Mede door deze landen groeit de hoeveelheid gerecyclede drankenkartons harder dan de hoeveelheid drankenkartons die op
de markt komt.