Een slimme combinatie

Drankenkartons zijn voor verse producten (hoofdzakelijk zuivel) gemaakt uit een combinatie van karton en kunststof. Voor lang houdbare producten wordt dit aangevuld met een flinterdunne laag aluminium. Deze slimme combinatie maakt dat een liter product uiteindelijk maar 28 gram verpakkingsmateriaal nodig heeft.

Karton

Drankenkartons bestaan voor het grootste deel uit karton (75% - 80%) dat zorgt voor de stevigheid en een goed printbaar oppervlak. Het karton wordt geproduceerd uit houtvezel afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, met name in Scandinaviƫ en grotendeels FSC gecertificeerd. Het beheer is daar inmiddels zo duurzaam dat er meer bomen bij komen dan er verdwijnen.
 

Kunststof

Een drankenkarton heeft aan binnen- en buitenzijde een dun kunststoflaagje van polyethyleen (PE) om het karton tegen vocht te beschermen en de verpakking waterdicht te maken. Daarnaast functioneert dit kunststof als plakmiddel om de verpakkingen na het vullen mee af te sluiten. PE is de kunststof met de laagste milieubelasting.
 

Aluminium

Drankenkartons voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, lang houdbare zuivel of water hebben ook een dun aluminium laagje voor een complete zuurstof- en lichtdichtheid. Dit laagje wordt steeds dunner gemaakt en is nu 6,5 micrometer dik. Dat is minder dan een kwart van een haar.