Waarom je pak in de zak of bak?

Drankenkartons bestaan voor het grootste gedeelte uit karton afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Om het pak vloeistofdicht te maken en de inhoud te beschermen wordt een dun laagje plastic toegevoegd. Voor lang houdbare producten wordt dit aangevuld met een flinterdun laagje aluminium als barrière tegen licht en lucht.

Omdat drankenkartons na gebruik prima te recyclen zijn, zamelen steeds meer gemeenten ze apart in via een zak of bak. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Bovendien hou je dan thuis minder restafval over. Meer weten over drankenkartons en de recycling? Zie de factsheets en informatiefilmpjes.

Welke pakken mag je apart inzamelen?

Alle drankenkartons voor vloeibare voedingsmiddelen kun je apart inzamelen. Ook de pakken met een aluminium laagje. Vouw het pak plat en doe de dop er weer terug op, zodat er geen restjes meer uit komen.

Op steeds meer pakken komt de komende tijd het weggooilogo te staan. Zo weet je zeker dat het pak bij de drankenkartons in de zak of bak mag.


 

Pak leeg, wat dan?

Wist je dat het slim opvouwen van bijvoorbeeld een pak yoghurt vaak nog een extra schaaltje oplevert? Als je pak leeg is, vouw het dan eenvoudig op en maak het pak helemaal plat. Zo kun je het laatste restje eruit persen.

Vergeet niet de dop er weer terug op te doen want die wordt ook gerecycled. Door de drankenkartons helemaal plat te vouwen passen er bovendien veel meer in de zak of bak.

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik een drankenkarton weggooien?

• Na gebruik drankenkarton volledig leeg maken
• Vervolgens drankenkarton plat vouwen
• Dop terug op drankenkarton draaien
• Drankenkarton in de daarvoor bestemde zak of bak verzamelen al naar gelang de inzamelmethode in de gemeente. (Kijk of uw gemeente meedoet)

Welke gemeenten zamelen drankenkartons in?

Op deze plattegrond ziet u welke gemeenten op dit moment drankenkartons gescheiden inzamelen of waar dat binnenkort kan. 

Wat gebeurt er met drankenkartons die bij het plastic, metaal of papier ingezameld worden?

Het gezamenlijk inzamelen met een andere stroom maakt het voor inwoners een stuk gemakkelijker. Na inzameling zijn deze verpakkingen eenvoudig van elkaar te scheiden in sorteercentra. Bekijk meer informatie (PDF) over de recycling van drankenkartons.

Zijn drankenkartons niet moeilijk te recyclen omdat ze een speciale beschermlaag hebben?

Drankenkartons zijn hoofdzakelijk gemaakt van karton en polyethyleen. Voor lang houdbare dranken die niet in de koelkast hoeven (zoals sappen) wordt ook een dun laagje aluminium toegevoegd. Deze materialen zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden waarna ze afzonderlijk kunnen worden hergebruikt. De papiervezels vormen nieuwe grondstof voor andere papierproducten. Het aluminium kan worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld potten en pannen. Het plastic wordt, al dan niet samen met het aluminium, verwerkt tot granulaat of ingezet als energiebron. In Europa wordt 44% van alle drankenkartons al succesvol gerecycled – in Duitsland en België worden percentages van 70% resp. 80% gehaald.

Is het recyclingproces niet ingewikkeld?

De recycling van drankenkartons gebeurt in een aantal simpele stappen en is gebaseerd op het recyclingproces van oud papier. De drankenkartons gaan in een grote kuip of trommel die gevuld is met water en binnen 20 minuten zijn de vezels van elkaar losgeweekt, en tegelijkertijd ook van het plastic en aluminiumlaagje. De papierpulp is van hoge kwaliteit en kan nog tot wel zes keer worden hergebruikt voor nuttige producten en weer worden gerecycled. Zie hoe dit precies in zijn werk gaat in de video 'Recycling van drankkartons'.

Wat levert gescheiden inzameling eigenlijk op?

Drankenkartons bestaan voor het grootste deel uit karton (75% - 80%), een dun kunststoflaagje aan de binnen- en buitenzijde en soms, voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, ook een dun laagje aluminium. Dit zijn allemaal waardevolle materialen, die na hun leven in een drankenkarton weer kunnen dienen als grondstof voor andere producten. Op deze manier zijn er minder bomen nodig voor het maken van papier, minder olie voor het maken van plastic en minder erts voor het maken van aluminium. Dit past binnen een circulaire economie waarin afval weer grondstof wordt. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft berekend wat de milieuwinst van het recyclen van drankenkartons is ten opzichte van verbranden in een verbrandingsinstallatie.

Wat kost gescheiden inzameling en recycling?

Er zijn verschillende manieren om de inzameling te organiseren, bijvoorbeeld een apart systeem voor drankenkartons of juist samen met kunststof. Afhankelijk van de lokale situatie kan de voorkeur naar de ene of de andere werkwijze uitgaan, en zijn de kosten verschillend. De vrijkomende grondstoffen kunnen geld opleveren, en er wordt bespaard op de inzameling en verwerking van restafval. Voor Nederland is de best beschikbare inschatting te vinden in een rapport (PDF) van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.