Drankenkartons: slimme en duurzame verpakkingsoplossing

Drankenkartons zijn een veilige, circulaire en duurzame verpakkingsoplossing, geschikt voor de behoeften van vandaag en de toekomst. Door hernieuwbare materialen uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken en aan het einde van hun levensduur te recyclen, zijn drankenkartons één van de drankverpakkingen met de laagste CO2-voetafdruk en dragen bij aan een koolstofarme circulaire economie, waardoor het een slimme en duurzame keuze is.

Drankenkartons bestaan voor gemiddeld 75% uit papier, een hernieuwbare grondstof, 21% uit kunststof (in toenemende mate hernieuwbaar) en voor 4% uit aluminium. Drankenkartons  hebben een ‚Äč‚Äčlagere CO2-voetafdruk in vergelijking met alternatieve verpakkingen (bron: Life Cycle Assessment-studie uitgevoerd door IFEU, waarbij de klimaatimpact van kartonnen verpakkingen wordt vergeleken met alternatieve verpakkingssystemen op de Europese markt). 

In alle gemeenten in Nederland worden drankenkartons via bronscheiding (PMD) of nascheiding  ingezameld voor recycling. Door intensieve inspanningen van de gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven bestaat er sinds 2015 in Nederland een goed functionerend inzamel- en recyclingsysteem. Dit zorgt ervoor dat nu al meer dan 60% van de op de markt gebrachte drankenkartons wordt gerecycled.

Na inzameling worden drankenkartons gesorteerd en vervolgens getransporteerd naar de dichtstbijzijnde recyclingfabrieken in Duitsland, Frankrijk en Spanje.  Daar worden de papiervezels in water losgeweekt van het kunststof en aluminium laagje. De hoogwaardige papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclingproces wordt ingezet in de papier verwerkende industrie. Daarmee vormt zij de grondstof voor kartonnen dozen, kantoorbenodigdheden en hygiëne papier.

De drankenkartonindustrie werkt reeds jaren samen met overheidsinstanties om inzameling en recycling van kartonnen drankverpakkingen verder uit de bouwen. Het invoeren van een wettelijke recyclingdoelstelling voor drankenkartons zal de inzameling nog verbeteren, transparantie bieden en een enorme stimulans vormen voor investeringen in de recyclinginfrastructuur, speciaal voor polymeren en aluminium (PolyAl) om ervoor te zorgen dat alle componenten uit drankenkartons worden gerecycled. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met Recon Polymers in Roosendaal, Palurec in Duitsland, Ecoplasteam in Italië en Plastigram in Tsjechië die er voor zorgen dat jaarlijks zo’n 50.000 ton PolyAl uit drankenkartons kan worden gerecycled.

HEDRA ondersteunt actief het overheidsbeleid met betrekking tot Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid, hetgeen recycling en zwerfafvalvermindering stimuleert. Statiegeldsystemen zijn een onderdeel van Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid en wij zijn van mening dat statiegeld kan worden overwogen. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht