Uitgeesters maken 'afvalreis' naar SUEZ Rotterdam

Wat gebeurt er met het PMD-afval nadat de zak aan de straat is gezet? Speciaal voor inwoners van Uitgeest organiseerde de gemeente Uitgeest op vrijdag 23 februari een excursie naar afvalverwerkingsbedrijf SUEZ in Rotterdam. SUEZ nodigde de gemeente Uitgeest uit om een kijkje te komen nemen en uitleg te krijgen over wat er met haar zorgvuldig gescheiden PMD-afval gebeurt nadat het bij dit afvalverwerkingsbedrijf wordt aangeleverd.

Op vrijdag 23 februari om 9.30 uur vertrok een bus met twintig personen vanaf het gemeentehuis richting Rotterdam. Wethouder/reisleidster Anke de Vink-Hartog ging samen met Rina de Wildt (Medewerker Beheer Afval BUCH), raadsleden Jan van den Berg (UVP), Mike Zuurbier (VVD) en Wim Rodenburg (CDA) en geïnteresseerde inwoners op de excursie 'Van afval naar grondstof'.

Circulaire economie

Tijdens de excursie werd uitgelegd dat het streven naar een circulaire economie - van eindproduct tot grondstof en weer tot eindproduct - zo belangrijk is omdat grondstoffen als olie en aluminium schaars dreigen te worden door een groeiende bevolking en welvaart in de wereld. Hergebruik van PMD scheelt in de uitstoot van CO2 omdat het niet verbrand wordt. Van gerecycled plastic kan bijvoorbeeld een broodtrommel of een tuinbank worden gemaakt. Van oude blikken kunnen nieuwe gemaakt worden, of zelfs nieuwe fietsen. Van de papiervezels waaruit drankenkartons onder meer bestaan wordt momenteel toiletpapier gemaakt.

Volautomatische sorteerinstallatie

Het Uitgeestse reisgezelschap kreeg tijdens de excursie te zien welke reis de drie hoofdstromen van diverse plasticsoorten, blikjes en drankenkartons afleggen en hoe deze van elkaar gescheiden worden via de automatische sorteerinstallatie van SUEZ, om vervolgens tot nieuwe grondstoffen gerecycled te worden. Maar liefst 100.000 ton PMD per jaar wordt bij SUEZ op deze manier gesorteerd.

Eruit halen wat erin zit

De gemeente Uitgeest haalt PMD-zakken iedere twee weken op. "Deze vorm van inzamelen is pas het begin.", vertelt wethouder van Uitgeest Anke de Vink-Hartog. “We zijn op de goede weg met verantwoord afval scheiden. Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. Dit is zonde. Door het PMD-afval, mits goed en schoon gescheiden, in de daarvoor bestemde PMD-zakken aan lantaarnpalen te hangen, halen we er samen met bewoners uit wat erin zit! Samen met de overige BUCH-gemeenten, Bergen, Castricum en Heiloo, komen we regelmatig samen om het scheiden en ophalen van PMD-afval bij onze inwoners zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, waarna het echte recyclen kan beginnen."   

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de gemeente Uitgeest en journaliste Anita Webbe.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht