Drankenkartons nog beter te recyclen

Afgelopen maand werd directeur van HEDRA, Inge Eggermont, geïnterviewd door GRAM. Lees hieronder het volledige artikel dat in de september-editie van GRAM is verschenen!

Drankenkartons worden in Nederland al ruim drie jaar gescheiden ingezameld. “In 2017 werden meer dan 40% van de op de markt gebrachte drankenkartons gerecycled en dat volume groeit nog steeds”, aldus Inge Eggermont, directeur van Stichting Hedra. Goed nieuws: vanaf volgend jaar worden drankenkartons volledig gerecycled.

“De papiervezel uit drankenkartons is een lange, sterke vezel die al jaren wordt ingezet als grondstof in meer dan twintig papierfabrieken in Europa”, aldus Eggermont. “Het was ons ultieme doel om de drankenkartons volledig te recyclen, dus ook de dunne coating aan de binnen- en buitenzijde van het pak en de doppen. Dat is nu gelukt.”

De doppen en de coating bestaan uit polyethyleen en aluminium en kunnen met de nieuwste technieken worden verwerkt tot een granulaat waarvan nieuwe producten worden gemaakt voor in de bouw, de openbare ruimte en de transportsector. Eggermont: “Vanaf volgend jaar wordt deze kunststof- en aluminiumfractie die bij WEPA in Swalmen vrijkomt uit het recyclingproces van drankenkartons verwerkt in een installatie die er granulaat van maakt. Van dit granulaat worden bijvoorbeeld grintbakken en stekkercontactdozen gemaakt. Maar ook consumentenproducten, zoals een vogelvoerhouder, Hello Sam genaamd.”

Duurzame verpakking

Hedra is uiteraard blij met deze ontwikkelingen. “De drie producenten van drankenkartons Tetra Pak, Elopak en SIGCombibloc hebben al veel innovaties laten zien. Het karton wordt gemaakt van hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en is FSC-gecertificeerd. Voor de coating van het pak en de dop worden steeds vaker hernieuwbare kunststoffen gebruikt. Dankzij  de vouwlijnen aan de zijkant kan het pak gemakkelijk worden platgevouwen en leeggemaakt wat voedselverspilling helpt tegengaan. Zo werken we continu aan verbeteringen om de circulaire economie een stapje dichterbij te brengen. De nieuwe recyclingtechniek voor polyethyleen en aluminium is daar een sterk voorbeeld van. Dankzij alle inspanningen aan zowel productie- als verwerkingskant is het drankenkarton een duurzame verpakking met een lage CO2-voetafdruk.”

Maar om de grondstoffen uit drankenkartons optimaal te kunnen benutten, is natuurlijk allereerst een goed inzamelsysteem noodzakelijk. “In heel Europa worden steeds meer drankenkartons gerecycled en ook in Nederland gaat de inzameling goed”, weet Eggermont. “We zijn in 2015 gestart, inmiddels heeft 98 procent van alle gemeenten een inzamelstructuur voor drankenkartons.” Ook de consumentenbereidheid om drankenkartons apart in te zamelen, groeit. Vorig jaar was die al 67 procent. De afgelopen twee jaar voerde Hedra een peiling uit onder consumenten. Hieruit bleek dat veel Nederlanders bereid zijn om drankenkartons gescheiden in te zamelen. Naar eigen zeggen doen ze dit ook als dat in hun gemeente mogelijk is. De laatste twee procent die nog niet meedoet, zou zich wat Hedra betreft dus snel aan mogen sluiten.

« Terug naar het nieuwsoverzicht