Schonere oud papierstroom dankzij inzameling drankenkartons

Volgens de Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) neemt de vervuiling van huishoudelijk oud papier en karton sinds 2015 af, nadat deze jarenlang steeds een beetje groter werd. Belangrijkste oorzaak voor deze trendbreuk blijkt de gescheiden inzameling van drankenkartons!

 

In huishoudelijk oud papier en karton komen vaak materialen voor die er niet in thuis horen, zoals reclamefolders die nog in een plastic hoesje zitten of gebruikt keukenpapier. Ook lege drankenkartons zijn voor een deel de oorzaak van deze ‘vervuiling’, die gedurende jaren langzaam maar gestaag toenam.

Echter, juist de gescheiden inzameling van drankenkartons met kunststof (PD of PMD) leidt er nu toe dat veel minder drankenkartons per ongeluk tussen het oud papier belanden. Het totale percentage ‘vervuiling’ liep hierdoor terug van 4,16% in 2014 tot 3,87% in 2015.

De gescheiden inzameling van drankenkartons komt daarmee niet alleen ten goede aan een gesloten kringloop voor deze verpakkingen, maar ook aan een verbeterde situatie bij huishoudelijk oud papier en karton.

Meer informatie over het onderzoek van Stichting PRN vindt u hier.

« Terug naar het nieuwsoverzicht