Refresco: drankenkartons hebben grote duurzaamheidsvoordelen

Drankenkartons kennen een aantal belangrijke voordelen: ze zijn efficiënt bij transport, de afvulmachines zijn zuiniger, en de zuurstofbarrière is beter dan bij bijvoorbeeld PET. PET is daarentegen goed recyclebaar en verbruikt weinig water ten opzichte van karton. Wel is het karton in drankpakken gemaakt van FSC-gecertificeerd hout, en de verpakkingen worden in toenemende mate gerecycled na gebruik. Drankenkartons zijn een duurzame keuze, aldus Refresco, producent van non-alcoholische dranken voor private labels in de detailhandel.

 

Coert Michielsen, Group Director Purchasing bij Refresco, licht toe: ‘Onze klanten zien drankenkartons doorgaans als het duurzame alternatief bij de keuze van de verpakking. Zij waarderen het dat het karton is gemaakt van FSC-hout, dat de lagen polyetheen en aluminium in de loop der tijd steeds dunner zijn geworden, en dat er ‘bio-based’ opties komen voor de kunststof onderdelen. De verpakkingen zijn bovendien licht, goed stapelbaar, efficiënt af te vullen en hebben een uitstekende zuurstofbarrière, belangrijk voor langer houdbare dranken’.

Wat Michielsen betreft, mogen deze voordelen nog wel wat duidelijker worden gecommuniceerd. Zo is het ook nog niet voor iedereen duidelijk dat de drankenkartons die apart worden ingezameld, ook daadwerkelijk hoogwaardig worden gerecycled. ‘Ik krijg daarover van tijd tot tijd vragen, en ik heb er geen goed antwoord op’, stelt Michielsen.

Refresco heeft een duurzaamheidsbeleid waarbinnen onder meer wordt gewerkt aan het terugdringen van de hoeveelheid verpakking per product, lichtgewicht materialen, en het verminderen en hergebruiken van secundaire verpakkingen. De keuze voor het type consumentenverpakking ligt bij de klant, Refresco heeft hierin een adviserende rol.

« Terug naar het nieuwsoverzicht