Recycling van drankenkartons in Europa blijft groeien

In Europa is in 2015 44% van alle drankenkartons gerecycled. Dit komt overeen met 400.000 ton, ofwel meer dan 16 miljard gebruikte drankenkartons, die zijn gerecycled in meer dan 20 papierfabrieken in Europa. Het inzamelen van alle verpakkingen en een stortverbod voor verpakkingsafval in Europa zou een grote stimulans zijn voor de circulaire economie


Annick Carpentier, Director General van ACE, the Alliance for Beverage Cartons and the Environment, stelt: “Wij ondersteunen en bevorderen de recycling van drankenkartons en zijn daarom blij dat we een aanhoudende stijging van het recyclingcijfer te kunnen rapporteren.” Ten opzichte van 2014 is het recyclingpercentage gestegen van 43% naar 44%.

Er zijn nog steeds grote verschillen in de recyclingprestaties tussen de Europese lidstaten. In de landen die efficiënt verpakkingsafval inzamelen, worden recyclingpercentages van drankenkartons bereikt van 70%. Vanaf 2015 worden ook in Nederland de drankenkartons apart ingezameld en dit leidt tot een aanzienlijke verhoging van het recyclingpercentage.

De recycling van melk- en sappakken in Europese huishoudens kan verder worden verhoogd. ACE stelt voor om alle verpakkingen apart in te zamelen en dit te combineren met een stortverbod van verpakkingsafval. De industrie richt zich op innovatieve recyclingoplossingen voor onze verpakkingen, gemaakt van op verantwoorde wijze geproduceerde, koolstofarme en hernieuwbare materialen. Wettelijke verplichtingen zoals deze bieden de broodnodige zekerheid voor investeringen in de recyclinginfrastructuur,” aldus Carpentier. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht