Kwaliteit van gerecyclede drankenkartons voldoet aan verwachtingen

Sinds begin dit jaar maakt papierfabriek Van Houtum gebruik van een nieuw proces voor de verwerking van ingezamelde drankenkartons. De ‘omnipulper’ ontdoet de drankenkartons van de laagjes kunststof en aluminium, waarna de papiervezel wordt ingezet voor de productie van hygiënepapier: handdoekjes, toiletpapier, poetsrollen etc. Inmiddels komen er dagelijks vrachten drankenkartons binnen, in totaal zo’n 12.000 ton op jaarbasis. De verwachting is dat dit volume de komende jaren zal verdubbelen.

Van Houtum is tevreden met de kwaliteit van de papiervezel. Directeur Bas Gehlen: “Voor hygiënepapier gelden hoge eisen. Het moet sterk, absorberend en zacht zijn. Dat betekent dat je een lange vezel nodig hebt, en dat je vulstoffen zoveel mogelijk vermijdt. Gerecycled hygiënepapier wordt vooral gemaakt van gebruikt kantoorpapier, bijvoorbeeld van archiefvernietigers. Nu kantoren steeds minder papier verbruiken, zijn drankenkartons een welkome aanvulling op onze grondstoffenstroom”.

Directeur Gerrit Jan Koopman van de VNP – de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken - licht toe: “Bij oud papier en karton onderscheiden we tientallen soorten, elk met hun eigen kwaliteiten en toepassingsgebieden. Slechts een beperkt deel is geschikt als grondstof voor hygiënepapier vanwege de vereiste treksterkte”.

Gemeten over heel Europa bestaat ongeveer 50% van het hygiënepapier uit virgin materiaal, dat wil zeggen uit hout van productiebossen. Bij Van Houtum wordt uitsluitend gerecycled papier gebruikt, maar mede door het afnemende volume kantoorpapier staat hier wel enige druk op. Hergebruik van drankenkartons is een welkome aanvulling en draagt daarmee bij aan een circulaire economie.

« Terug naar het nieuwsoverzicht