Merendeel Nederlanders wil ook graag drankpakken inzamelen

Liefst twee derde van de Nederlanders wil naast glas, papier en plastic ook graag kartonnen drankpakken inzamelen. Dit blijkt uit onderzoek van researchbureau SAMR. 

Verreweg de meeste Nederlanders kunnen dit in hun gemeente al. Bijna 85% van de gemeenten in ons land zamelt deze zogenaamde drankenkartons (zuivel-, sap-, water- en soeppakken) in. "Dankzij de vergoeding die gemeenten sinds vorig jaar ontvangen van het Afvalfonds Verpakkingen, heeft het inzamelen van drankpakken een enorme vlucht genomen'', zegt Inge Eggermont van Stichting Hergebruik Drankenkartons (HEDRA). De zuivel-, sap-, water- en soeppakken zijn na gebruik goed te recyclen, waardoor minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dit is goed voor het milieu. De 326 gemeenten zamelen de pakken op verschillende manieren in. Ze doen dit bijvoorbeeld in een zak samen met plastic en metaal (PMD-zak) of via een inzamelpunt. 

Uit het onderzoek -onder 1.000 respondenten- blijkt dat de Nederlander over het algemeen positief is over het scheiden van huishoudelijk afval.  Vrouwen scheiden vaker afval omdat er dan minder restafval overblijft. Mannen doen aan afvalscheiding omdat daardoor minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt. In veel gezinnen helpen de kinderen mee om het afval te scheiden. Dit stimuleert bijna de helft van de ouders, zo blijkt uit onderzoek. Met name in gemeenten waar actief wordt ingezameld, levert de jeugd zijn bijdrage aan het gescheiden inzamelen van het huishoudelijk afval, zoals glas, papier, plastic en drankenkartons.

Inclusief dop

Hoewel het animo voor het inzamelen van drankpakken groot is, is de bekendheid van deze relatief nieuwe stroom nog niet zo groot. Vier op de tien inwoners van de gemeenten die inzameling geregeld hebben, weet dit nog niet. Dat drankenkartons volledig recyclebaar zijn, inclusief de dop, is ook geen bekend gegeven. Mannen hebben hier meer kennis over dan vrouwen, hoewel de meerderheid van de vrouwen aangeeft thuis de regie te voeren over de afvalscheiding. 

Alle resultaten zijn te lezen in de rapportage

Melkpak wordt wc rol

Op maandag 25 april 2016 wordt de eerste Nederlandse recyclingfabriek voor drankenkartons officieel geopend. Papierfabriek Van Houtum in Swalmen (L) heeft geïnvesteerd in  een omnipulper die drankenkartons verwerkt tot toilet -en hygiënepapier. De drankenkartons leveren niet alleen papiervezels op, maar ook kunststof en aluminium.  De fabriek verwacht 12.000 ton drankenkartons te verwerken in 2016. 

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht