SUEZ organiseert Recyclingtour

Donderdag 30 juni 2016 organiseerde SUEZ samen met ketenpartners QCP, CeDo, Van Houtum en Hedra een geslaagde recyclingtour om haar gemeentelijke contractpartners te laten zien hoe de PMD fractie wordt verwerkt tot hoogwaardige secundaire grondstoffen.

De ruim 60 genodigden brachten een bezoek aan Papierfabriek Van Houtum in Swalmen waar sinds 1 januari 2016 een groot deel van de Nederlandse drankenkartons wordt verwerkt tot hoogwaardig hygiënepapier. Tijdens dit bezoek gaf Inge Eggermont, directeur van Stichting HEDRA, een presentatie over de stand van zaken rond de inzameling van drankenkartons in Nederland. Op dit moment zamelen 338 gemeenten, ofwel 87%, drankpakken in. Het overgrote deel, 289 gemeenten, doet dit samen met plastic verpakkingsafval, 18 gemeenten zamelen deze fractie apart in, 29 gemeenten doen aan nascheiding en 2 gemeenenten zamelen in met blik. Tevens laat zij zien welke communicatiemiddelen HEDRA inzet om gemeenten en burgers te informeren over het nut en de noodzaak van het inzamelen van drankenkartons. 

Bas Gehlen, directeur van Papierfabriek Van Houtum, legt uit waarom zij hebben geïnvesteerd in een omnipulper voor de verwerking van drankenkartons.”Voor de productie van hygiënepapier werken wij uitsluitend met secundaire grondstoffen. De hoeveelheid oud papier wordt steeds kleiner en de helft van het ingezamelde OPK wordt geëxporteerd. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar alternatieve grondstoffen. De papiervezel van drankenkartons is hoogwaardig en zeer geschikt voor hygiënepapier.’ In het eerste jaar wil Van Houtum 12.000 ton verwerken, de capaciteit is ingericht op 24.000 ton.

Vervolgens bracht het gezelschap een bezoek aan Quality Circular Polymers (QCP) in Sittard-Geleen. Hier vertelt CEO Huub Meessen hoe post-consumer PE en PP wordt verwerkt tot compounds. Bij CeDo vertelt Managing Director Ton Emans met veel enthousiasme over het recyclingproces van folies. De folies worden verwerkt tot granulaat dat wordt gebruikt voor de productie van vuilniszakken waaronder de PMD zakken.

Klik hier voor de presentaties, een kort filmpje en een foto impressie van de SUEZ recyclingtour 2016. 

Fotograaf: David Plas

« Terug naar het nieuwsoverzicht