Ruim 68% van de gemeenten zamelt drankenkartons in

Na een vliegende start in januari 2015 waarbij 130 gemeenten startten met gescheiden inzameling van drankenkartons, is dat aantal op dit moment verdubbeld naar 268 gemeenten.

In oktober lieten 120 gemeenten, via onze enquête, weten hoe zij de inzameling van drankenkartons hebben geïmplementeerd. Lees meer over de inzameltrends.

Stijging zet door
Volgend jaar starten, voor zover bekend, nog minstens 30 gemeenten met de gescheiden inzameling van drankenkartons. Daarmee heeft minstens 75% van de Nederlandse gemeenten de inzameling straks ingevoerd.

Inzamelen met plastic
Wat inzamelmethoden betreft zien we dat de trend zich doorzet. De meeste gemeenten hanteren op dit moment een haalsysteem (74%) en combineren de inzameling met plastic (81%).

Bekendheid bij inwoners
Om inwoners te informeren over de inzameling van drankenkartons plaatsten de meeste gemeenten een bericht op de eigen website (89%) of in de lokale krant (86%). In veel gevallen wordt ook de Afvalkalender (54%) en Afvalapp (51%) ingezet.

Hulp bij communicatie
Uit de enquête blijkt dat gemeenten met name behoefte hebben aan meer communicatiematerialen die zij kunnen aanpassen aan de lokale situatie. Wij gaan deze wens nader inventariseren en waar mogelijk daarop inspelen. Daarnaast gaan we het mogelijk maken dat op de HEDRA website gemeenten hun communicatiematerialen (rechtenvrij) met elkaar kunnen delen.

Een meerderheid van de gemeenten ziet het belang van landelijke communicatie om meer bekendheid te krijgen voor inzameling van drankenkartons. Ook aan deze wens gaan we volgend jaar invulling geven. Daarnaast was een scheidingswijzer een veel gevraagde tool. Deze is inmiddels op onze website te vinden. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht