ROVA zamelt in 20 gemeenten drankenkartons apart in

Nagenoeg alle gemeenten waarvoor ROVA de afvalinzameling organiseert gaan in de eerste drie maanden van dit jaar over op aparte inzameling van drankenkartons. Wij spraken met Erik van Cuijk, woordvoerder van ROVA. “Er is nu al een toename te zien uiteraard. We zijn wel voorzichtig met conclusies omdat we nog maar net zijn gestart en er andere effecten van invloed zijn zoals de introductie van omgekeerd inzamelen in een aantal gemeenten”.

ROVA organiseert de afvalinzameling voor 21 gemeenten in Midden- en Oost-Nederland. Ongeveer 400.000 huishoudens  zamelen nu plastic verpakkingen, blik en drankenkartons apart in via een container met oranje deksel of oranje zak. Inwoners van de gemeente Westerveld starten deze maand en in Amersfoort mogen drankenkartons vanaf 1 maart bij het plastic.

Via een online afvalkalender brengt ROVA de inwoners op de hoogte van veranderingen rondom de afvalinzameling. “In december en januari hielden we een campagne om de app en de online kalender onder de aandacht te brengen, met advertenties en online communicatie. Daarin hebben wij ook de drankenkartoninzameling meegenomen,” aldus Erik van Cuijk. “We hebben even nagedacht over de benaming voor deze nieuwe stroom om het zo duidelijk mogelijk te maken voor inwoners. Doordat er geen landelijke campagne is, geeft elke gemeente of organisatie hier een eigen draai aan. Wij hebben vooralsnog gekozen voor ‘plastic, blik en sap- en zuivelpakken’. Een landelijke campagne zou gemeenten veel helpen in de herkenbaarheid en eenheid in de communicatie.”

Op het eerste gezicht lijkt de respons erg goed te zijn en pikken inwoners de veranderingen snel op. We krijgen in toenemende mate vragen over diverse stromen, soms tot in detail: Waar mag ik waxinelichtjes laten? Hoe zit het met verpakkingen van piepschuim? Als uit de resultaten blijkt dat inwoners niet voldoende op de hoogte zijn, gaan wij extra aandacht besteden aan communicatie”, aldus Erik van Cuijk.

Dat de inwoners van deze gemeenten zich inzetten voor afvalscheiding blijkt uit het groot aantal aanmeldingen voor de 100-100-100 challenge. In plaats van 100 huishoudens, meldden wel 400 huishoudens zich aan om 100 dagen 100% afvalvrij te leven. Deze challenge geeft ROVA veel inzicht in waar inwoners tegenaan lopen in afvalscheiding. De combinatie van de bewustwordingsactie met de uitbreiding van wat er bij het kunststof mag maakt dat afval en afvalscheiding echt leeft op het moment in ROVA gebied!

« Terug naar het nieuwsoverzicht