Nascheiding: drankenkartons sorteren uit huishoudelijk restafval

Een deel van de gebruikte drankenkartons vindt zijn weg naar recycling door middel van nascheiding. Afvalverwerkers Omrin en Attero, samen goed voor de verwerking van het huishoudelijk afval van zo’n 2 miljoen huishoudens, sorteren onder meer kunststof verpakkingsmateriaal, metaal en nu ook drankenkartons uit het restafval. Hoe gaat dat in zijn werk?

Voor ruim 90 gemeenten halen Omrin en Attero al enkele jaren verpakkingsmaterialen zoals kunststof verpakkingsmateriaal uit het huishoudelijk restafval. Deze techniek is uitgebreid nu dit jaar ook drankenkartons worden vergoed. De scheidingsinstallaties in Heerenveen (Omrin), Wijster en Groningen (Attero) zijn uitgerust met geavanceerde infraroodcamera’s die drankenkartons herkennen aan hun vorm en materiaal en ze scheiden van de andere stromen.

6.000 ton drankenkartons voor recycling
Attero verwacht dit jaar 4.000 ton drankenkartons uit het huishoudelijk afval te halen en Omrin 2.000 ton. Deze voldoen, net als de drankenkartons uit bronscheiding, aan de Duitse kwaliteitsnorm DKR-510. De drankenkartons uit nascheiding worden gerecycled in een Duitse fabriek die het papier inzet in de papierindustrie en het kunststof en aluminium gebruikt voor nuttige toepassingen. “Wij proberen zo veel mogelijk stromen uit het huishoudelijk restafval te halen. In onze installaties is een groot deel van het huishoudelijk restafval ­herbruikbaar, daarin zijn we koploper”, aldus Robert Corijn van Attero.

Aanvulling op bronscheiding
Omrin en Attero zien nascheiding als waardevolle aanvulling op bronscheiding. “Voor gemeenten die jaren geleden voor nascheiding van kunststof verpakkingsafval hebben gekozen, was het een logische stap drankenkartons hierin mee te nemen”, aldus Hein Grafhorst van Omrin. Omrin en Attero draaien op dit moment op volledige capaciteit. “De capaciteit uitbreiden kan alleen als er duidelijkheid komt over de hoogte van de inzamelvergoeding voor drankenkartons en kunststof verpakkingen voor de komende jaren”, aldus Robert Corijn van Attero. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht