Consument vindt de weg naar de PMD-bak of -zak

Boven verwachting zijn de eerste inzamelresultaten van drankenkartons in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Land van Cuijk, Alphen aan den Rijn, Den Wolde, Wijk bij Duurstede, Overbetuwe en Nederweert. Sinds daar ook drankenkartons en blik in de zak of bak voor plastic mogen, halen gemeenten tot wel vier keer meer PMD-materiaal op.

Utrechtse Heuvelrug noemt de eerste PMD-opbrengst in de kern Driebergen indrukwekkend. De 21.000 kilo PMD is ruim drie keer meer dan wat er normaal gesproken werd ingezameld toen er alleen plastic in de kliko mocht (bron). Land van Cuijk rapporteert in juli een stijging van 55% ten opzichte van maart nu ook blik en drankenkartons bij het plastic mogen (bron). Alphenaren leveren ruim 100.000 kilo PMD per maand in. Dat komt neer op ongeveer één kilo per inwoner per maand dat nu wordt gerecycled en niet bij het restafval belandt (bron). In Den Wolde is er sinds de komst van de PMD-container al meer dan het dubbele ingezameld vergeleken met de tijd dat alleen plastic werd ingezameld. In de maand oktober werd in totaal 38.960 kg PMD-materiaal opgehaald (bron). In Wijk bij Duurstede overtreffen de eerste resultaten alle verwachtingen. Sinds de invoering van de PMD-container halverwege dit jaar is de hoeveelheid PMD-materiaal vier keer zo hoog (bron).

Ook in Overbetuwe, dat al twee jaar PMD gescheiden inzamelt, blijft de opbrengst stijgen. In het eerste half jaar van 2015 wederom met 5-7%. Gemiddeld bracht in die periode elke inwoner 1,4 kilo drankenkartons naar de inzamelpunten (bron). Sommige gemeenten moeten anticiperen op het onverwachte succes. Nederweert plaatst daarom extra ondergrondse containers voor PMD-verpakkingen (bron).

Of dit succes dan ook zorgt voor een daling in de kosten voor inwoners zal de tijd leren. Woerden is in ieder geval van plan geld aan haar inwoners terug te geven bij betere afvalscheiding (bron). Wijk bij Duurstede geeft aan dat het, dankzij de daling van de hoeveelheid restafval, de extra rijksbelasting kan opvangen zonder de afvalstoffenheffing te verhogen.

« Terug naar het nieuwsoverzicht