Bouw recyclingfabriek Autour Solutions bijna van start

Al tijden speelde Gerard Weernink van Autour Solutions met het idee om al het afval in de grijze container terug te brengen naar grondstoffen. Ruim twee jaar geleden is hij gestart met zijn eerste onderzoek. Met name de gelamineerde lagen in drankenkartons bleken een uitdaging. Maar Weernink zou geen ondernemer zijn als hij deze drempel niet als uitdaging zag. Via een succesvolle pilot heeft hij de techniek ontwikkeld om drankenkartons te kunnen recyclen tot waardevolle grondstoffen.

Het proces dat Autour Solutions heeft ontwikkeld is onderscheidend van de huidige recyclingtechnieken van drankenkartons in papierfabrieken. “In de papierfabrieken is alles gericht op het terugwinnen van de papiervezels. Bij ons staat het terugwinnen van alle hoogwaardige grondstoffen centraal”, aldus Gerard Weernink. Maar het is nog wel even wennen. “In de beleving van veel partijen zijn de vezels vervuild en stinkend, maar dat is absoluut niet het geval, het is bijna als virgin materiaal.” Het plastic en aluminium uit de drankenkartons zijn gemakkelijker af te zetten. “In die sectoren is inzet van grondstoffen uit recycling al meer gemeengoed”.

In de ontwikkeling staat duurzaamheid voorop, ieder onderdeel wordt gewogen op efficiency en toegevoegde waarde, mate van hergebruik (liefst volledig), minimaal energiegebruik, maximale kwaliteit van alle producten. Dankzij het gebruik van restwarmte van de buren en een efficiënte procesvoering, blijft het energieverbruik laag. Ook is Weernink constant op zoek naar vernieuwende oplossingen. “Ik vond het inefficiënt dat wij de vezels drogen en dat de papierfabriek ze weer nat maakt, dat kost ons allebei energie. Daarom wil ik mijn pulp ongedroogd, maar ‘uitgeperst’, verkopen. Ondanks de wat hogere transportkosten is het een duurzamere oplossing”.

Dit jaar moet het allemaal gaan gebeuren: het rond krijgen van alle vergunningen, het bouwen van de fabriek, de levering van de machines, alles op de goede wijze draaiende krijgen etc. Een spannende uitdaging, maar de verwachtingen zijn hoog: de fabriek zal tot 20.000 ton drankenkartons per jaar kunnen recyclen. Dit kan eventueel later worden opgewaardeerd naar het dubbele, waarmee Autour tot de helft van alle drankenkartons in Nederland kan verwerken.

« Terug naar het nieuwsoverzicht