Gemeente Son en Breugel van start met inzameling drankenkartons

Vanaf 29 september kunnen inwoners van Son en Breugel gebruikte drankenkartons inzamelen in een PMD zak (Plastic, Metaal en Drankenkartons). De gemeente heeft vorig jaar in de wijk ’t Zand (443 huishoudens) meegedaan met de landelijk pilot Schudden en Scheiden, waarbij PMD inzameling en ‘omgekeerd inzamelen’ werden ingezet. Dit wordt nu opgeschaald naar de hele gemeente (6.560 huishoudens).

‘Omgekeerd inzamelen’ betekent dat de bewoners het restafval moeten wegbrengen in plaats van dat het wordt opgehaald. De PMD zakken worden juist wel weer wekelijks opgehaald om de bewoners te stimuleren vooral plastic, metaal en drankenkartons goed te scheiden. Dat bleek zo’n groot succes dat vorige week alle 6.560 huishoudens in Son en Breugel van start zijn gegaan met PMD inzameling, waarbij de frequentie voor het legen van de restcontainer wordt gehalveerd.

 

In de pilot wijk is het restafval binnen een half jaar tijd met 40% gedaald en is er meer dan twee keer zoveel PMD ingezameld als voorheen in de kunststofzak terechtkwam. “Dit zijn resultaten waar we op gehoopt hadden”, aldus Arjen Obbema, beleidsmedewerker milieu van Son en Breugel.

Door middel van een roadshow bij de supermarkten, huis-aan-huis informatiefolder, billboards, berichten in de lokale pers en de afvalapp worden bewoners op de hoogte gesteld. De lokale campagne´Scheiden, zo doe je dat!´daagt alle inwoners uit om drankenkartons voortaan iedere week in de PMD zak te doen. Arjen Obbema: “We hopen op deze manier een goede stap te zetten richting ons doel van 5% restafval in 2020.

« Terug naar het nieuwsoverzicht