Gemeente Bronckhorst, een ervaren inzamelaar van drankenkartons

De gemeente Bronckhorst zamelt al sinds 2007 drankenkartons gescheiden in. De afgelopen jaren konden burgers met gebruikte drankenkartons terecht bij ondergrondse containers. Dit bleek een succes: de inzamelhoeveelheid is gedurende de jaren gestegen van 1 kilo naar 3,4 kilo per inwoner per jaar. Hoe doet deze koploper gemeente dit?

In 2007 zijn in verschillende kernen van de gemeente ondergrondse containers aangelegd voor zowel drankenkartons, kunststof verpakkingen, textiel, glas en papier. Burgers waren hier snel aan gewend. Hierdoor hoefde het restafval een stuk minder vaak huis-aan-huis te worden opgehaald. En dat bespaart weer kosten. “Zo is het continue balanceren tussen goede service verlenen, milieudoelstellingen halen en de kosten drukken”, aldus Erik Mol, beleidsmedewerker van de afdeling Ontwikkeling van de gemeente Bronckhorst.

De gemeente is blij dat drankenkartons nu ook bij het kunststofafval ingezameld mogen worden, want dit zorgt voor meer volume. In plaats van wegbrengen mogen drankenkartons vanaf 2015 in de huiscontainer voor kunststof verpakkingen. Deze komt de gemeente dan om de vier weken ophalen. Erik Mol: “We verwachten dat door deze betere service het inzamelpercentage nog verder stijgt.”

“We hebben vorig jaar al onze afvalambitie voor 2015 gehaald”. De doelstelling was om de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te laten dalen tot 150 kg. Door een vasthoudend beleid gericht op de scheiding van waardevolle grondstoffen is de hoeveelheid restafval in 2013 gedaald naar 105 kg per inwoner per jaar. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht