Nieuw weggooilogo voor drankenkartons

Steeds meer gemeenten zamelen drankenkartons gescheiden in. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) vond het dan ook hoog tijd om een nieuw weggooilogo aan de weggooiwijzer toe te voegen. Dit logo geeft aan dat na gebruik drankenkartons gerecycled kunnen worden.

“In Nederland recyclen we steeds meer verpakkingen. We merkten dat veel mensen daardoor soms twijfelen hoe al die verpakkingen moeten worden weggegooid”, aldus Karen van de Stadt, verpakkingskundige van het KIDV. In 2012 is daarom de weggooiwijzer in het leven geroepen door Ahold, Nedvang en MilieuCentraal. Met deze tool kan een bedrijf op zijn verpakking aangeven hoe deze na gebruik moet worden weggegooid. De iconen op de verpakking geven in één oogopslag aan of een verpakking apart ingezameld wordt of bij het restafval mag.  

De weggooiwijzer heeft enkele basislogo’s voor glas, papier/karton, kunststof, restafval en nu dan ook drankenkartons. Bovenaan het logo wordt vermeld om welk onderdeel van de verpakking het gaat. Het icoon en de tekst onderaan het logo geven aan in welke afvalstroom het verpakkingsonderdeel het beste kan worden weggegooid. “Het is soms best een uitdaging om een geschikt logo te vinden omdat niet elke gemeente een verpakking op dezelfde manier inzamelt. We adviseren daarom om op www.hedra.nl te kijken hoe uw gemeente drankenkartons inzamelt.” aldus Karen van de Stadt.

Ook het weggooilogo op uw verpakking? Voor meer informatie over de weggooiwijzer en de richtlijnen zie www.weggooiwijzer.nl.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht