Afval? Welk afval?

De Europese richtlijn voor verpakkingen en verpakkingsafval schrijft maatregelen voor om de impact van verpakkingen en verpakkingsafval op het milieu te reduceren. In 2014 bekijkt de Europese Commissie de huidige richtlijn opnieuw. Juan Vila, directeur van Stora Enso, geeft als recycler van oud papier en drankenkartons zijn visie op deze richtlijn. “Haal het woord ‘afval’ uit de richtlijn. Dat is wat ik de EU wil adviseren”. 

In mijn woordenboek wordt afval gedefinieerd als ‘een niet bruikbaar bijproduct van een proces’. Het ingezamelde papier dat bij mijn fabriek binnenkomt – oud papier of gebruikte drankenkartons uit Spanje, Portugal, Belgie en Frankrijk – zijn alles behalve afval. Ze zijn de belangrijkste grondstoffen voor ons proces. Maar laten we kijken naar onze behoeften. Welke maatregelen moeten de Europese richtlijnen stellen om recycling effectief te maken, zowel economisch als milieutechnisch?

  1. Binnen de EU: laat materialen naar die landen gaan waar zij het meest efficiënt kunnen worden behandeld.
  2. Steun en stimuleer investeringen in nieuwe recyclingtechnologieën waaronder technologieën die leiden tot zero waste.
  3. Recycle materialen binnen de EU waar mogelijk. De inzamelkosten komen ten laste van de Europese belastingbetalers dus laat materialen recyclen en hergebruiken daar waar dit de meeste banen en welvaart oplevert.

Ik kan dit illustreren met Stora Enso in Barcelona, een papier- en kartonfabriek die jaarlijks 90.000 ton gebruikte drankenkartons verwerkt. Een investering van het Europese ‘LIFE programma’ en een lening van de Spaanse overheid hebben steun geboden aan de ontwikkeling van een pyrolysesysteem.

Deze ontwikkeling begon in 2010 als Project Clean na intensieve ontwikkeling door de papierfabriek in Alucha, een bedrijf gespecialiseerd in nieuwe oplossingen voor bijproducten in de papierindustrie. Project Clean zorgt ervoor dat bij de recycling van drankenkartons geen afval achterblijft: de cellulose krijgt nieuw leven in de vorm van gerecyclede coating voor verpakkingen; het polyethyleen wordt gebruikt voor de productie van stoom om de fabriek draaiende te houden; het aluminium wordt gerecycled in aluminium briketten die worden hersmolten in de aluminiumindustrie.  

Deze resultaten laten zien dat het project een platform voor verdere ontwikkeling is, niet alleen voor de drankenkartonindustrie maar ook voor andere materialen die nu niet worden hergebruikt.

Voor meer informatie over Project Clean: www.projectclean.eu.

Juan Vila
Managing Director
Stora Enso Barcelona

Bron: http://www.beveragecarton.eu/

« Terug naar het nieuwsoverzicht