40% van de drankenkartons werd in 2012 gerecycled in de EU

Van alle drankenkartons die vorig jaar in de EU op de markt werden gebracht werd 40% gerecycled. Dat meldt de Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE). Dat betekent dat sinds 2009 ruim 10% meer drankenkartons in Europa worden gerecycled. In totaal gaat het om 380.000 ton drankenkartons in 2012 die werden verwerkt tot secundaire grondstoffen. 

 

Drankenkartons zijn gemakkelijk te recyclen. Het karton is van hoogwaardige kwaliteit waardoor het weer gebruikt kan worden als nieuwe grondstof voor karton. Naast de 40% recycling wordt momenteel nog 29% van de op de markt gebrachte drankenkartons ingezet voor energieterugwinning.

Katarina Molin, algemeen directeur van ACE (de Europese ‘Alliance for Beverage Cartons and the Environment’), geeft aan dat recycling de beste optie is voor gebruikte drankenkartons. Het komt overeen met de visie van de Europese Commissie dat er moet worden gestreefd naar een circulaire economie. Deze ambities zijn omschreven in de EU Roadmap for a Resource Efficient Europe.

Nederland loopt op dit moment nog ver achter op deze 40%. Indien gemeenten uit de pilot en andere gemeenten doorgaan met inzameling en recycling, dan zetten we ook in Nederland stappen in de goede richting. Als we naar de omringende landen in Europa kijken zien we dat het mogelijk is om hoge percentages drankenkartons te recyclen. Nederland kan daarmee een forse bijdrage aan het verder verhogen van dit percentage leveren. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht