Volop aandacht voor drankenkartons in de Tweede Kamer

Den Haag - Tweede Kamerleden zijn zeer geïnteresseerd in de status van de pilot drankenkartons. Zij hebben begrepen dat de pilotgemeenten zeer enthousiast zijn over de inzameling van drankenkartons en hiermee na de pilotperiode door willen gaan. In het kader van het verhogen van de recyclingdoelstellingen voor huishoudelijk afval zijn de PvdA, D66 en ChristenUnie zeer benieuwd hoe Staatssecretaris Mansveld de toekomst van drankenkartons in Nederland ziet. 

Donderdag 14 november stond er weer een AO Afval en Grondstoffen op de agenda van de commissie Infrastructuur en Milieu. Drankenkartons stonden niet expliciet op de agenda maar kwamen toch regelmatig aan bod.

De PvdA herinnerde de Staatssecretaris nogmaals aan het feit dat Nederland in de Europese achterhoede zit als het gaat om de gescheiden inzameling en recycling van drankenkartons. Henk Leenders vroeg de Staatssecretaris hoe dit zich verhoudt tot gestelde recyclingdoelen. Stientje van Veldhoven van D66 was met name benieuwd hoe gevolg wordt gegeven aan de succesvolle pilot drankenkartons.

Carla Dik van de ChristenUnie heeft vooral moeite met het feit dat enkele gemeenten zelf voor de kosten voor gescheiden inzameling en recycling moeten opdraaien. Terwijl er voor drankenkartons ook een afvalbeheersbijdrage aan het afvalfonds wordt betaald. Daarnaast heeft zij haar vraagtekens bij de door Nederland voorgestelde doelstelling van 50% voor drankenkartons.

De Staatssecretaris pareerde de vragen met het feit dat de resultaten van de pilot nog een paar weken op zich laten wachten. Daarna zal ze de conclusies met de ondertekenaars van de Raamovereenkomst Verpakkingen bespreken. Begin 2014 weten we meer.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht